Handige websites om Gorcumse historie te onderzoeken

Interessante en handige websites voor historisch onderzoek.

Hieronder treft u een aantal websites die handig zijn om onderzoek te doen naar de historie van Gorinchem. Ook zijn er websites bij die handig zijn voor historisch onderzoek in het algemeen.

 

De Werkgroep Vesting Gorinchem van onze vereniging heeft een zeer uitgebreide eigen website met zeer veel informatie over de vesting, maar ook over andere onderwerpen:

https://vestinggorinchem.nl/

 

Onze collectie wordt tentoongesteld in het Gorcum’s Museum en geeft op haar website informatie over een aantal van onze objecten:

https://www.gorcumsmuseum.nl/tentoonstelling/historie-en-kunst/

 

Wanneer u iets wil weten van of over opgravingen en archeologie in Gorinchem vindt u hier alle informatie:

https://www.archeologiegorinchem.com/

 

Wanneer u onderzoek wilt doen naar voorouders, uw huis in Gorinchem of alles wat u wilt weten over Gorinchem kunt u terecht bij het Regionaal Archief van Gorinchem, hier vindt u alles en ze helpen u graag én vakkundig:

https://www.regionaalarchiefgorinchem.nl/

 

Wanneer u in oude kranten van Gorcum wilt zoeken naar gebeurtenissen of personen kunt u het beste gebruik maken van de volgende link:

https://studiezaal.regionaalarchiefgorinchem.nl/

Wanneer u oude kranten van Nederland wil inkijken https://www.delpher.nl/nl/kranten

 

Gorcum en de VOC, een combinatie die niet direct voor de hand ligt totdat je de website van Valentine Wikaart ziet over de VOC klik hier om het allemaal te lezen. En VOC dan denken we natuurlijk ook aan onze eigen Hendrik Hamel, hij heeft zijn eigen museum op de Kortendijk maar er is ook een interessante website over onze Gorcumse schipbreukeling.

 

Gorinchem had in de 17de eeuw veel beroemde schilders. De Stichting Gouden Eeuw heeft ervoor gezorgd dat er een aantal schilderijen in het Gorcums Museum hangen, op hun website is er ook nog uitgebreide informatie te vinden over de Gorcumse schilders uit de Gouden eeuw:

http://www.goudeneeuw.org/home.html

 

Wanneer u iets over een schilderij of een schilder wil weten, u vindt het bij het het RKD. Het RKD beheert, behoudt, onderzoekt en ontsluit kunsthistorische kennis en informatie voor musea, wetenschap en publiek:

https://rkd.nl/nl/

 

De Vereniging Rembrandt zet zich in voor de kunst in Nederland. Zij ondersteunt financieel bij aankopen en restauratie van kunstvoorwerpen voor musea. Daarnaast doet men onderzoek. Wij hebben dankzij de Vereniging Rembrandt de prenten van de Tuinen van Barnevelt en het schilderij van Van Hoey kunnen aankopen. Een interessante website en met lid worden helpt u het Nederlandse cultureel erfgoed:

https://www.verenigingrembrandt.nl/nl/

 

Om van uw zwart-wit foto’s kleurenversies te maken, oude foto’s worden heel anders ineens:

https://demos.algorithmia.com/colorize-photos

 

Wanneer u van historie houdt een must:

https://historiek.net/

 

Een echte Gorcumer heeft alle plaatjes over Gorcum bij elkaar gezocht en gevonden: 

https://www.flickr.com/photos/58423068@N07/page10

 

Het boek met veel informatie over onze stad tijdens de 17 en 18de eeuw, alle regenten-families worden daarin beschreven en hoe men met elkaar omging:

Memorien van mr. Diderik van Bleyswijk: vrijheer van Eethen en Meeuwen, heer van Baby-Ionienbroek, raad in de Vroedschap, burgemeester van Gorinchem enz., enz., 1734-1755 : Bleyswijk, Diederik van, 1711-1763 :https://archive.org/details/ldpd_11898776_000/page/n3

 

De geschiedschrijver van Gorinchem vanaf Willem van Arkel

Beschryvinge der stadt Gorinchem: en landen van Arkel, benevens der aloude ... - Cornelis van Someren:

https://books.google.nl/books?id=FYJaAAAAYAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false 

Abraham Kemps Leven der doorluchtige heeren van Arkel, ende jaar ... - Abraham Kemp Aertsz. - Google Boeken:

https://books.google.nl/books?id=6KliAAAAcAAJ&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 

http://johnooms.nl/bijzondere-personen/jan-de-sterke-van-arkel/

http://johnooms.nl/heren-en-vrouwen-van-adel/heren-van-arkel/

 

Abraham van Hoey schreef bij zijn terugkeer naar Nederland in 1746 een rapport voor stadhouder Willem IV wat hij dacht over de politiek tussen Frankrijk en Nederland, hij had duidelijk een mening:

https://books.google.nl/books?id=mO7K-vuq9x0C&printsec=frontcover&hl=nl&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

 

Van Paffenrode bewoonde in de 17de eeuw een groot huis tegenover de toren en was een van de belangrijke bestuurders van de stad maar schreef ook graag, hier treft u een treurspel aan dat vergelijkbaar is met de Gijsbrecht van Amstel.

http://www.let.leidenuniv.nl/Dutch/Ceneton/PaffenrodeArkel1662.html

 

Mooi Gorinchem.  Vind hier inspiratie om nog meer te genieten van Gorinchem.

https://www.mooigorinchem.nl/nl

 

Genealogie Alblasserwaard. 

Bent u op zoek naar informatie wie u voorouders zijn uit de Alblasserwaard. Kijk dan op de website van Genealogie Alblasserwaard, het genealogisch platform voor uw voorouderonderzoek in de Alblasserwaard.

https://alblasserwaard-genealogie.nl/