Voorzijde Panorama 1968

Een tekening van Gorcum op de voorkant van de Panorama op 3 februari 1968Panorama 1968

De Panorama was vroeger een echt familie weekblad en is nu een mannenweekblad met aandacht voor auto’s, sport, misdaad en schaars geklede dames. In de jaren 60 werden de voorzijden van de panorama’s voorzien van getekende afbeeldingen van steden met daarin een grapje.

Op deze plaat van de Lingehaven met de Petersbrug zien we een ridder met paard over de brug gaan en de mensen nemen hun hoed af, de jeugd denkt daar anders over en blijft lekker hangen tegen de brug. De ridder is hier waarschijnlijk onze Ridder van Rappard. Een jaar eerder had hij in Loevenstein als slotvoogd een goudenplaat voor het land van ‘Maas en Waal’ uitgereikt aan Boudewijn de Groot en daar zijn visie op cultuur en de jeugd gegeven had in een 45 minuten durende tirade. De Telegraaf kopte de volgende dag: Ridder niet stil te krijgen; Boudewijn de Groot krijgt goud van conservatieve slotvoogd.

Peter brug ansichtkaart

Zoals men kan zien op de ansichtkaart uit die tijd heeft Nico van Dam de situatie goed weergeven inclusief de winkel van Mutters Sport, de toren moest iets opschuiven van de tekenaar.

Foto vanaf Kriekenmarkt 7

 

Dankzij de foto die Peter van Rooijen uit zijn raam op de eerste verdieping aan de Kriekenmarkt 7 maakte kunnen we zien hoe het precies moet zijn. We zien dan dat Nico van Dam een paar artistieke slimmigheidjes heeft gebruikt om de werkelijkheid beter passend te maken voor de kijker.

Onderaan dit artikel een grotere versie van de voorzijde van de Panorama.

De tekenaar Nico van Dam

Nico van Dam (22 augustus 1923 - 14 oktober 2010) begon zijn carrière bij de reclame- en animatiestudio Tachy, die hij samen met Gerard Cobelens en Harry Roos heeft opgericht. In 1947 werd hij huistekenaar voor de verschillende tijdschriften van uitgeverij De Spaarnestad in Haarlem. Zo maakte hij vele illustraties en voorplaten voor Panorama. Voor de jeugdbijlage Rebellenclub maakte hij ook illustraties, evenals afleveringen van 'Vonkje de Vrolijke Vrijbuiter' (1950-1951) en 'De Droom van Daro, de Durfal' (1951-1952), twee Britse strips waarvan de redactie niet al het materiaal had. Hij werkte jarenlang samen met Bert Bus en Harry Balm in de tekenstudio van De Spaarnestad op het Nassauplein in Haarlem. 

Zijn eerste eigen strip was 'Woep en Wap', die hij van september 1958 tot maart 1966 op tekst van Bert Bus voor Rosita maakte. Van Dam bleef ook actief voor de VNU, de nieuwe organisatie die was ontstaan uit de fusie van De Spaarnestad en De Geïllustreerde Pers. Zo werkte hij jarenlang voor het populair wetenschappelijke tijdschrift Kijk, dat was opgericht in 1968, en maakte hij in de jaren '70 ook strips voor het meidenblad Tina. Vanaf 1974 maakte hij op tekst van Patty Klein de strip 'Vera van de Risco' voor dit blad.

In de tweede helft van de jaren ' 70 maakte hij ook de strip 'Sandra', die gebaseerd was op de Germaanse Gudrun saga. Verder verzorgde hij enkele voorplaten van de albumserie 'Opkomst en Ondergang van het Keizerrijk Trigië', totdat hij in de jaren ' 80 met pensioen ging. Samen met Bert Bus en Harry Balm ontving hij in 2004 de Bulletje en Boonestaakschaal voor zijn bijdragen aan het Nederlandse stripverhaal. Nico van Dam overleed op 20 oktober 2010 op 87-jarige leeftijd.

Bron: https://www.lambiek.net/aanvang/dam_nico_van.htm

 grote voozijde panorama