Abr. van Hoey schilderij

Abr. van Hoey geschilderd door Hyacinth RigaudEen portret van de Gorcumse regent Abraham van Hoey door de Franse societyschilder Hyacinthe Rigaud. De Historische Vereniging ‘Oud Gorcum’ heeft het bijna driehonderd jaar oude werk voor het museum kunnen verwerven dankzij een bijdrage van de Vereniging Rembrandt en de Gemeente Gorinchem. Dit is het enige schilderij van Rigaud in een Nederlands museum.

 Abraham van Hoey (1684-1766) is vanwege de hoge politieke functies die hij heeft bekleed een van de meest prominente figurn uit de geschiedenis van Gorinchem. In 1727 werd hij benoemd tot ambassadeur in Frankrijk voor de Staten van Holland. Meer dan twintig jaar verbleef hij aan het hof van LodewijkXV in Parijs. Toen hij besloot zichzelf te laten portretteren, ging de opdracht hiervoor naar de schilder Hyacinthe Rigaud (1659-1743). Dat was niet meer dan logisch, want Rigaud was in die tijd de belangrijkste portrettist van de koning en de Parijse high society. Rigaud heeft Van Hoey in dit schilderij weergegeven zoals hij al zijn machtige klanten weergaf: met een blik en houding die natuurlijke superioriteit uitstralen.

Het schilderij is aangeschaft door de Historische Vereniging “Oud-Gorcum” die daar bijna twee jaar mee bezig is geweest. Voorzitter Paul Mulders: “Ik ben super trots én blij dat een dergelijk belangrijk schilderij voor Gorinchem verworven kon worden”.

Onmisbare steun voor de verwerving van het schilderij kwam van de Vereniging Rembrandt, die het Gorcums Museum al vaker had gesteund bij de versterking van zijn collectie. Fusien Bijl de Vroe, directeur van de Vereniging Rembrandt: “Het is fantastisch dat we deze aankoop mede mogelijk hebben kunnen maken. Rigaud was een van de succesvolste Franse portretschilders van zijn tijd en door dit schilderij is eindelijk ook in Nederland te zien waar dat succes op berust.”

Het schilderij hangt in het Gorcums Museum. Hier vindt u er meer informatie over.

De Vereniging Rembrandt is een vereniging van 16.000 kunstliefhebbers die zich inzetten voor de bescherming en versterking van onze openbare kunstcollecties. Al ruim 135 jaar helpt zij musea door heel Nederland bij de verwerving van kunstwerken die ertoe doen. 

Voor meer informatie kijk op website van de Vereniging Rembrandt die de aanschaf mede mogelijk gemaakt heeft.