Nederland - Onderofficier Kepie - 1902-1922

kepie onderoffecier

 Zeer fraaie kepie van onderofficier ca 1903 zeer goede staat (doos wat minder) uit Gorinchem gemaakt door de Fa. Frerker & Co. Sticker van Garnizoensapotheek met de naam van de drager C.D. Voorijds (?) deze zal daar waarschijnlijk een functie gehad hebben binnen de apotheek van het Garnizoen. Gelukkig staat op de sticker dat het voor uitwendig gebruik is.

Het is van een onderofficier omdat deze een rode band heeft op de dekselrand. Officieren hadden een de goudraad dekselrand, Daarnaast was de kokarde van officieren met gouddraad en niet met goudkleurig draad. Deze kepie’s werden binnen de jagerkorpsen ook wel sjako’s genoemd, naar het hoofddeksel van de Oostenrijkse Huzaren, die het Tschako noemde.

Kepie aangeschaft door de HVOG, oktober 2019

Materiaal

Geheel: Laken (Materiaal), 

Koord: Goudkleurig draad, 

Bies: Laken (Materiaal), 

Bies op Dekselrand: roodgalon, 

Klep: Leer, 

Voering: Zijde, 

Kokarde: Goudkleurig Torsade, 

Lis: Gouddraad, 

Lisknoop: Metaal, 

Zweetband: Leer

Advertentie Frerker

Kledingmagzijn Frans Frerker & Co

Kledingmagazijn 'firma Frans Frerker & Co", deze zaak was gevestigd op de hoek van de Kelenstraat/Hoogstraat. In 1902 is deze zaak geopend door  Frans Frerker. In 1922 nam de firma Bischoff de zaak over, zij hadden al 16 andere winkels in het land. De zaak werd op 11 februari 1922 onder de  nieuwe naam "Paradijsvogel" geopend.

Naam van de drager in de kepie

Onderzijde