Activiteitenarchief

Maandag 13 maart: Algemene vergadering van de Historische Vereniging “Oud-Gorcum” en Erik van Tilborg. Aanvang: 20:00 uur. Locatie: Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11b

Het bestuur legt verantwoording af over het afgelopen jaar en zoekt goedkeuring voor haar plannen voor het nieuwe jaar. Uiteraard kunt u als lid ook uw mening over verenigingszaken uiten.

In het eerste deel van de avond is Erik van Tilborg te gast. Deze grafisch kunstenaar heeft op Facebook veel digitale reconstructies van verdwenen Gorcumse gebouwen gepresenteerd. Er verschijnt ook een boek van zijn hand. In gesprek met de heer Van Tilborg bespreken we een aantal van zijn reconstructies én de methodes die hij gebruikt.

 

 

 

 

Maandag 13 februari: Lezing: 2 onderwerpen, rampjaar en muziekgeschiedenis. Aanvang: 20:00 uur. Locatie:Theater Peeriscoop, Boerenstraat 11b. Spreker: drs. Roel Mulder

De lezingenavond van 13 februari bestaat uit twee lezingen door lokaal allround historicus Roel Mulder. Voor de pauze neemt hij ons mee naar het Rampjaar 1572. Hij vertelt het verhaal van Gorinchem en de Republiek in dat bijzondere jaar aan de hand van bijzondere afbeeldingen. Hij heeft verschillende cartoons getekend die hij ons zal laten zien. Ook neemt hij ons mee in het ontstaansproces van dit bijzondere project.

Na de pauze stipt de spreker iets heel anders aan, wat aansluit op het onderwerp van de muziekgeschiedenis en raakvlakken heeft met het naderende carnaval: het (gebrek aan een) Gorcums Volkslied. Alleen tijdens carnaval wordt het Gorcums Volkslied regelmatig gezongen. Is het echter wel een echt Gorcums Volkslied? Wat is er de geschiedenis van? En wat is de status van andere lokale volksliederen? Met behulp van geluidsfragmenten duiken we in deze kwestie.

 

 

 

 

 

 

 

 

DONDERDAG 19 januari: Nieuwjaarsborrel. Aanvang 20:00 uur. Locatie: Gebouw van Koninklijke Harmonie De Bazuin, Dalemwal 15d

2022 ligt achter ons.Samen met mensen van het museum bekijken we tijdens de Nieuwjaarsreceptie een aantal van de aanwinsten van de historische collectie. Interim-voorzitter Michel den Uijl blikt terug op het afgelopen jaar en draagt de voorzittershamer over aan Jan Mijnsbergen. Hij zal een aantal speerpunten van het bestuursbeleid voor komend jaar aankondigen, waarna we allemaal zullen kunnen toosten op het nieuwe jaar. LET OP: vanwege een verbouwing in het museum is de bijeenkomst dit jaar in het gebouw van de Bazuin én op donderdagavond!