Najaarsprogramma 2020

Hoewel er nog onzekerheid is over hoe de maatregelen zich ontwikkelen ten aanzien van de het bezoeken van de theaters gaan we ook in de tweede helft van het jaar gewoon door. Altijd op een veilige wijze, mogelijk op een manier zoals we de algemene vergadering doen. Wij zullen u het doorgaan van de bijeenkomsten u op tijd via de mail en op onze website over informeren. De streaming zal plaats vinden via deze link 

 

“Gorcum in de meidagen van 1940”

Lezing Maandag 14 september 20:00 uur,

Theater Peeriscoop en streaming.

Hugo Ouwerkerk, voorzitter van de werkgroep Vesting, spreekt deze avond over de mobilisatie en meidagen van 1940, 80 jaar geleden vooral over Gorcum. Hoe verliep de Duitse inval? Wat waren de tactieken van beide partijen? Welke rol speelde Gorcum?

 

Grote Excursie Leiden

Zaterdag 26 september 09:00 uur (vertrek)

In 2019 heropende Museum De Lakenhal, het stedelijk museum van Leiden, haar deuren. Het museum beschikt over een interessante collectie kunst en historische voorwerpen. De excursie naar Leiden bevat onder andere een bezoek aan dit museum. Ook zullen andere bezienswaardigheden van Nederlands oudste universiteitsstad worden bezocht.

De kosten voor de excursie, inclusief koffie, lunch en busvervoer, bedragen:

  • Met museumjaarkaart €37,50 per persoon
  • Zonder museumjaarkaart € 50,00 p.p.
  • Introducees betalen € 5,00 extra p.p.

Aanmelden kan tot en met 19 september 2020 door een mail te sturen aan reservering@oud-gorcum.nl, met de namen van de deelnemers en vermelding met of zonder MJK. Leden zonder e-mail kunnen bellen met Michel den Uijl (06-22283944). Bij bevestiging van uw deelname volgt het betaalverzoek.

 

“De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is”

Lezing zaterdag 3 oktober 20:00 uur. Theater Peeriscoop en streaming

Judith Uyterlinde is journalist, schrijver en programmamaker. In het boek “De vrouw die zegt dat ze mijn moeder is” beschrijft ze de geschiedenis van haar familie. Haar moeder overleefde de Tweede Wereldoorlog als kind uit een deels Joodse familie uit Gorcum. Dit is een activiteit in het kader van 75 jaar “Vrijheid”.

 

Uitreiking Gorcumse literatuurprijs

Voordrachten & interviews maandag 12 oktober 20:00 uur. Theater Peeriscoop en streaming

Onze vereniging ondersteunt dit jaar de Gorcumse Literatuurprijs dat als thema: ‘Vrijheid” heeft. Daarvoor zijn bijna 200 inzendingen geweest door scholieren en volwassenen. Een jury heeft de 75 mooiste origineelste en verrassendste inzendingen gekozen. Deze worden uitgegeven in een speciaal boekje dat u alle zult ontvangen. Op deze avond worden de verhalen en gedichten door de winnaars voorgelezen, interviews afgenomen en gediscussieerd.

 

“Epidemieën in Gorcum in de 19e en 20e eeuw”.

Lezing maandag 9 november 20:00 uur, Theater Peeriscoop en streaming

Het coronavirus is uiteraard niet de eerste ziekte die onze stad heeft getroffen. Dr. Mely Van Malenstein, huisarts in Vuren en medisch historicus, heeft een boek geschreven over de eerdere cholera-, pokken- en Spaanse griep-epidemieën die in de afgelopen twee eeuwen in de stad rondwaarden. Het boek verschijnt voor alle leden als tweede jaarboek dit jaar. Deze avond geeft zij een lezing over het onderwerp.

  

Nieuwjaarsreceptie maandag 11 januari 2021, 20:00 uur, Gorcums Museum en streaming.

Traditiegetrouw blikt de voorzitter vanavond terug op het afgelopen jaar en kijkt hij vooruit naar het komende. Ook worden er deze avond een aantal nieuwe aanwinsten uit de collectie gepresenteerd en een korte lezing. We eindigen met een borrel met lekkere hapjes om elkaar een mooi 2021 te wensen.