Activiteiten

Programma voorjaar 2021

Voorjaarsprogramma 2021

Omdat nog onzeker is hoe de regels met betrekking tot theaterbezoek de komende maanden zullen zijn, zullen we dit voorjaar anders in gaan richten. De activiteiten, die we organiseren, zullen steeds aangepast worden aan de omstandigheden van het moment.

Houd daarom https://www.oudgorcum.nl/actueel/activiteiten/ goed in de gaten vóór bijeenkomsten, in verband met wijzingen die op het allerlaatste moment binnenkomen.

 

Nieuwjaarsreceptie

Dit jaar helaas geen nieuwjaarsreceptie, maar dat maken we op een andere wijze weer een beetje goed. Onze vereniging heeft samen met Plusmarkt Elbert van den Doel uit Gorinchem-Oost een historische spaaractie ontwikkeld: een groot geschiedenisboek van Gorinchem. Bij de boodschappen ontvangt u afbeeldingen die u in het boek kunt plakken. Voor leden van Oud Gorcum is er een speciale afspraak: vanaf 10 januari, bij inlevering van de voucher in deze zending ontvangt u het boek en vier pakjes met afbeeldingen.

 

Maandag 8 Februari: Historische Online Pubquiz. Aanvang: 20:00 uur. Locatie: achter uw computer, tablet of smartphone.

Wie weet het meeste van de geschiedenis van Gorcum?

Doe mee met deze online pubquiz over de historie van Gorinchem, gemaakt door experts in de stadsgeschiedenis! Win de prijs en u of uw team kunnen een jaar lang met de borst vooruit door de vesting lopen. De drankjes moet u echter wel zelf regelen, want we maken de quiz vanuit huis. Meer informatie over de quiz volgt midden januari per mail en op de website

 

Maandag 8 maart: Algemene vergadering van de Historische Vereniging “Oud-Gorcum”. Aanvang: 20:00 uur. Te volgen via de streamingdienst van ons Youtube kanaal Oud Gorcum.

Het bestuur legt verantwoording af over het afgelopen jaar en presenteert haar plannen voor het nieuwe. Uiteraard kunt u als lid ook uw mening over verenigingszaken uiten. Dit kan digitaal plaatsvinden via mail of over de telefoon.

 

De Vestingrondleiding vanuit huis!

Iedere 3de maandag van de maand om 20:00 uur, via YouTube kanaal Oud Gorcum.

Door omstandigheden hebben we daar ook vertraging met name door de aangescherpte maatregelen van de overheid ten aanzien van de Corona. Onze vrijwilligers zijn nu ook extra voorzichtig gezien er ook daar corona besmettingen te voorkomen. De andere projecten gaan we zoals we nu zien wel door zolang we de gezondheid kunnen garanderen van de vrijwilligers.

De werkgroep vesting heeft met de camera in de hand de vesting eens goed bekeken. Uw onvolprezen gastheer Marco Bekkering ontdekt die met u, zoals u die nog nooit gezien heeft.  Iedere 3de maandag van de maand om 20:00 uur verschijnt een interview op locatie met één van de leden van de werkgroep. In 12 afleveringen kent u alle bastions en alles wat ertussen zit.

 

Hugo de Groot komt aan wal, Buitentheater van Theatergroep BISonder.

Hugo de Groot heeft ook last van de Corona!

De voorstelling De voorstellingen worden daarom tot nader bericht uitgesteld. De Theatergroep Bisonder is binnen de mogelijkheden druk met de voorbereidingen maar heeft erg veel last van het feit dat er niet gerepeteerd kan worden. De teksten zijn ook al geheel klaar, de schrijver Ed van der Velden is nu dé Hugo kenner van Nederland geworden en dat geeft de authenticiteit aan de voorstelling die eraan komt. Dus nog even wachten.

 

Zaterdag 17 april: Rondwandeling Gorcum en WO II onder leiding van Rick Roos

Rick Roos, filmmaker en kenner van de Tweede Wereldoorlog, geeft al jaren rondleidingen aan scholieren door de stad. Dit keer laat hij volwassenen de met de oorlog verbonden plekken zien. Afhankelijk van de omstandigheden gebeurt deze rondwandeling digitaal of in het echt. In de nieuwsmail wordt u daarover geïnformeerd. Aanmelden via de website.

 

Maandag 10 mei: Digitale excursie in het nieuwe depot van het museum. Aanvang: 20:00 uur. Rechtstreeks te volgen via Streaming via Youtube kanaal Oud Gorcum.

De depots van de Zusterstraat en Dit is in Bethlehem zijn onlangs veilig overgebracht naar het stadhuis. Aron de Vries neemt u samen met Lisette Colijn, de opvolger van Rob Kreszner, mee naar het nieuwe depot van het museum. Voor het eerst kunt u daar live een kijkje nemen.

PubQuiz 8 februari 2021; Online Historische PubQuiz

Op maandagavond 8 februari organiseert Oud-Gorcum om 20:00 uur een online historische quiz. Iedereen kan meedoen, lid of geen lid; alleen of in duo's…

Lezing 14 september 2020; Gorcum in de meidagen van 1940

Lezing 14 september 2020; Gorcum in de meidagen van 1940

Lezing Maandag 14 september 20:00 uur, Nieuwe Doelen Hugo Ouwerkerk, voorzitter van de werkgroep Vesting, spreekt deze avond over de mobilisatie…

Algemene Vergadering 15 juni 2020

Algemene Vergadering 15 juni 2020

Nieuwe datum Algemene vergadering van de HVOG in verband met de Corona maatregelen.

Lezing 9 maart 2020

Lezing 9 maart 2020

Dubbellezing: Beelden in Gorinchem en het avondmaalbord uit Noordeloos.

Lezing 10 februari 2020

Lezing 10 februari 2020

Goeie Mie, de beroemdste gevangene van Gorcum

Nieuwjaarsborrel 13 januari 2020

Nieuwjaarsborrel 13 januari 2020

Nieuwjaars wensen en onthulling van De Haan schilderij

Lezing 11 november 2019

Lezing 11 november 2019

Boudewijn Verhoef heeft een unieke verzameling prenten over Gorinchem.